Hubové rizoto je základným jedlom talianskej kuchyne a veľkou klasikou zimnej sezóny. Túto interpretáciu, v ktorej sa chuť húb prepája s jedmnou chuťou póru a chrumkavou štruktúrou slaniny, ocenia aj tradicionalisti.
Suroviny
- Superjemná ryža 300 g
- Huby 300 g
- Pór 2
- Slanina 30 g
- Extra panenský olivový olej 2 lyžice
- Maslo 30 g
- Biele víno 1 pohár
- Vývar 1 l
- Nastrúhaný syr Grana 3 lyžice
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
1. Na začiatku očistite pór, odstráňte korene, vonkajšie listy a najtvrdšiu zelenú časť, potom ho umyte a nakrájajte na plátky.
2. Potom očistite a nakrájajte huby a slaninu nakrájajte na pásiky.
3. Vývar zohrejte v hrnci.
4. V tomto momente položte panvicu na sporák, pridajte olej, slaninu, pór a huby a nechajte všetky ingrediencie zhnednúť.
5. Je čas pridať ryžu a 1-2 minúty ju miešať drevenou varechou; prilejte biele víno a nechajte ho na silnom ohni odparovať.
6. Postupne prilievajte horúci vývar a za občasného miešania varte ryžu 15-18 minút.
7. Teraz je čas odstaviť rizoto z ohňa, kým je ešte mäkké a al dente, pridať kocky masla a strúhaný syr Grana a premiešať; nechať chvíľu odpočívať a podávať horúce.