Hráškový krém, teplý alebo zohriaty, samotný alebo doplnený krutónmi, je ideálne jedlo na podávanie v čerstvejších jarných dňoch. Môžete ho ochutnať v čistom stave alebo s trochou kreativity: možný kombinácií je nekonečne veľa.
Suroviny
- Čerstvý lúpaný hrach 450 g
- Hlávkový salát 1 hlava
- Pórek 1
- Cesnak 1 strúčik
- Štipľavá paprika 1 špička
- Extra panenský olivový olej 1 dl
- Soľ a korenie podľa chuti
- Varená špargľa 100 g
- Bazalka niekoľko lístkov
Postup
1. Najprv odstráňte poškodené listy z hlávky šalátu, potom ho umyte a nakrájajte na pásiky; očistite a nakrájajte pór na tenké plátky.
2. Potom položte hrniec na sporák.
3. Je čas pridať hrášok, nakrájaný pór a asi 3/4 litra vody.
4. Priveďte do varu a varte na miernom ohni približne 20-25 minút.
5. Po uvarení pridajte pásiky šalátu a dochuťte štipkou soli a korenia.
6. Teraz je čas zmes pomaly rozmixovať pridávaním oleja v tenkých pramienkoch a v prípade potreby ju precediť.
7. Nakoniec polievku podávajte a podľa chuti ju doplňte krutónmi alebo vyprážanými rybacím filé.
8. VARIANTA
9. Pred mixovaním môžete pridať 100 g varenej špargle a niekoľko lístkov bazalky.