Druhý chod, ktorý je rýchly na prípravu, ideálny na uloženie do chladničky a podávaný vlažný: zásluhu má na tom kombinácia cukru a octu, ktorá okrem toho, že dodáva jedlu príjemnú sladkokyselú chuť, pomáha jedlu aj dlhšie vydržať.
![Sladkokyselá cuketa s píniovými orieškami, mätou a sušenými rajčinami ingredients](https://whirlpool-cdn.thron.com/delivery/public/image/whirlpool/f0918bc6-7d0a-42fc-975c-ff66ef96fad6/jsind9/std/400x0/e8d5175f-sweet_and_sour_zucchini_with_pine_nuts_mint_and_dried_tomatoes-ingredients.jpg?format=auto&quality=85)
Suroviny
- Stredne velké cukety 6
- Sušená rajčiny 6
- Píniové oriešky 50 g
- Mäta niekoľko lístkov
- Maslo Jeden gombík
- Extra panenský olivový olej 2 lyžice
- Soľ a korenie podľa chuti
- Vínny ocot Pol pohára
- Cukor 2 lyžice
Postup
1. Na začiatku z cukety odstráňte špičky, umyte ju a nakrájajte na tyčinky.
2. Je čas zapnúť horúcu platňu a položiť na ňu veľkú panvicu.
3. Pridajte maslo, olivový olej, strúčik cesnaku a polovicu mäty nasekanej nožom: niekoľko minút restujte, potom pridajte píniové oriešky a cuketu.
4. Pokračujte vo varení na miernom ohni bez pokrievky za častého miešania asi 20 minút, potom pridajte soľ, korenie a sušené paradajky nakrájané na kocky.
5. Zmiešajte cukor a ocot a zalejte cukety: nechajte zmes odparovať a varte ďalších 10 minút. V prípade potreby dochuťte soľou a podávajte teplé.