Druhý chod, ktorý je rýchly na prípravu, ideálny na uloženie do chladničky a podávaný vlažný: zásluhu má na tom kombinácia cukru a octu, ktorá okrem toho, že dodáva jedlu príjemnú sladkokyselú chuť, pomáha jedlu aj dlhšie vydržať.
Suroviny
- Stredne velké cukety 6
- Sušená rajčiny 6
- Píniové oriešky 50 g
- Mäta niekoľko lístkov
- Maslo Jeden gombík
- Extra panenský olivový olej 2 lyžice
- Soľ a korenie podľa chuti
- Vínny ocot Pol pohára
- Cukor 2 lyžice
Postup
1. Na začiatku z cukety odstráňte špičky, umyte ju a nakrájajte na tyčinky.
2. Je čas zapnúť horúcu platňu a položiť na ňu veľkú panvicu.
3. Pridajte maslo, olivový olej, strúčik cesnaku a polovicu mäty nasekanej nožom: niekoľko minút restujte, potom pridajte píniové oriešky a cuketu.
4. Pokračujte vo varení na miernom ohni bez pokrievky za častého miešania asi 20 minút, potom pridajte soľ, korenie a sušené paradajky nakrájané na kocky.
5. Zmiešajte cukor a ocot a zalejte cukety: nechajte zmes odparovať a varte ďalších 10 minút. V prípade potreby dochuťte soľou a podávajte teplé.