Tortellini sú etalónom talianskej kuchyne, ale nezľaknite sa: ich domáca príprava je jednoduchšia, než si myslíte. Zo všetkých možných plniek je baklažánová plnka jednou z najvoňavejších, najmä ak ju skombinujete so zeleninovým ragú.
Suroviny
- Čerstvé cestoviny 300 g
- Baklažán 500 g
- Šalotka 1
- Čerstvé, nadrobno nakrájané rajčiny 80 g
- Bazalka niekoľko lístkov
- Extra panenský olivový olej 2 polievkové lyžice
- Soľ a korenie podľa chuti
- - Na zeleninové ragú:
- Cukety 200g
- Karotka 150 g
- Stonka zeleru 1
- Strúčik cesnaku 1
- Bazalka niekoľko lístkov
- Strúhaný parmezán 30 g
- Extra panenský olivový olej 2 polievkové lyžcce
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
1. Začneme s ragú!
2. Najprv zeleninu umyte a nakrájajte na kocky.
3. Na panvici rozohrejte olej a pridajte cesnak.
4. Teraz pridajte mrkvu a zeler. Tri minúty ich prehadzujte a potom ich postriekajte piatimi lyžicami vody. Pridajte tiež trochu soli. Varte na miernom ohni 10 minút.
5. Potom pridajte cukety. Nechajte panvicu na ohni ešte 3-4 minúty. Potom pridajte bazalku, soľ a korenie podľa chuti.
6. Na tortelli:
7. Baklažány umyte. Pozdĺžne ich rozkrojte na polovice. Nožom urobte do dužiny vodorovné zárezy: umožníte tak prenikaniu tepla do baklažánu a pomôžete odstrániť prebytočnú vodu. Predohrejte rúru na 200 °C a baklažány pečte 15-20 minút. Po uplynutí tohto času ich vyberte a opatrne vydlabte dužinu s pomocou lyžice. Keď ste odstránili celú dužinu, nakrájajte ju nadrobno.
8. Vezmite šalotku a jemne ju nakrájajte. Na panvici rozohrejte trochu oleja a smažte ju, až kým nezíska peknú zlatistú farbu. Potom pridajte nadrobno nakrájaný baklažán aj rajčiny a premiešajte. Počas varenia pridajte trochu soli a korenia. Panvicu nechajte na ohni, pokiaľ sa omáčka (ktorá bude náplňou pre tortelli) nezredukuje. Nakoniec nasekajte bazalku a pridajte ju do omáčky.
9. Je čas vytiahnuť špendlík a vyvaľkať cesto na cestoviny! Môže to byť ťažká práca, ale uistite sa, že cestoviny vaľkáte veľmi tenké. Keď máte hotovo, rozotrite pripravenú lahodnú omáčku a pripravte tortelli.
10. Naplňte hrniec vodou a postavte ho na oheň.
11. Keď dosiahne bod varu, opatrne do neho nasypte tortelli a varte ich maximálne 3 až 4 minúty.
12. Potom tortelli sceďte, pridajte lahodné ragú a podávajte horúce.
Nakoniec si pochutnajte!