Na prípravu iného aperitívu, než je obvyklé, stačí skutočne málo. V tomto rýchlom recepte sa v dvoch vrstvách mäkkého chleba focaccia skrýva aromatická zeleninová plnka, prvá z mnohých možných plniek, s ktorými môžete experimentovať.
Suroviny
- 00 múka 500 g
- Mlieko 180 ml
- Voda 80 ml
- Extra panenský olivový olej 3 lyžice
- Sušené droždie na slané koláče 1 sáčok
- Cukor 1 čajová lyžička
- Soľ 2 čajové lyžičky
- Pripravíme si náplň:
- Stredne veľké baklažány 2
- Cherry rajčiny 200 g
- Bazalka 1 malý zväzok
- Parmezán 50 g
- Extra panenský olivový olej podľa chuti
Postup
1. Na začiatku umyte baklažány, odstráňte stonky a nakrájajte ich na kocky s priemerom 1 cm.
Posypte ich soľou, asi hodinu ich poťte pod závažím, potom ich opláchnite pod tečúcou vodou a naklepte, aby ste odstránili vodu.
Potom umyte paradajky a nakrájajte ich na mesiačiky.
2. V tejto chvíli dajte na panvicu s nepriľnavým povrchom veľké množstvo extra panenského olivového oleja, a keď je horúci, pridajte kocky baklažánu.
Varte na miernom ohni za stáleho miešania približne 25 minút.
Teraz je čas pridať paradajky a bazalku a variť 5-10 minút.
Zeleninu odložte na tanier.
3. Pristúpte k príprave cesta: v miske zmiešajte múku s mliekom izbovej teploty, vodou, soľou, cukrom, práškom do pečiva a olejom, aby ste vypracovali mäkké, ale pevné cesto.
Odstavte na približne 20 minút.
4. Potom cesto rozdeľte na dve polovice, jednu väčšiu ako druhú, a každú z nich rozvaľkajte valčekom.
Panvicu s nepriľnavým povrchom, ktorú ste predtým použili, zľahka vymastite a zapnite sporák.
Najväčší plát cesta položte na dno panvice, zalejte ním baklažán a posypte parmezánom.
Potom ho prikryte druhým plátom cesta a pevným spojením okrajov focacciu uzavrite.
5. Prikryte pokrievkou a pečte 7 minút z každej strany.
Podávajte horúce.